標題: 盛智文歸化中國籍 [打印本頁]

作者: chessfung    時間: 2008-11-3 21:29     標題: 盛智文歸化中國籍

海洋公園    主席盛智文放棄加拿大    國籍,入籍中國,並且領了回鄉卡和特區護照    。

他表示,青年時來了香港,在此定居和工作達38年,早已以香港為家。
作者: cyrcheung    時間: 2008-11-3 21:41     標題: 真的呀

都幾快手喎,6點新聞先報,咁快就有得講!
作者: CalVin    時間: 2008-11-4 00:46

其實有咩好大驚小怪呢?現在地球一條村,不過系過去了個離鄰舍住下姐,好多人都會拉,呵呵,甘都成為新聞.....
作者: chessfung    時間: 2008-11-4 09:56

以前我們想盡方法移民歐美國家,會考考得不好去歐美國家讀書,相反鬼佬盛智文放棄加拿大 國籍,入籍中國做中國人
作者: chessfung    時間: 2008-11-4 10:50     標題: 盛 智 文 唔 再 扮 「 鬼 」

鍾 意 扮 鬼 扮 馬  蘭 桂 坊 之 父 盛 智 文 , 嚴 正 宣 佈 自 已 唔 再 扮 「 鬼 」 喇 。 唉 ! 作 為 一 個 咁 搞 鬼  人 , 唔 再 扮 鬼 , 真 係   。 盛 智 文 同 八 方 澄 清 , 佢  意 思 係 , 唔 再 保 留 加 拿 大 公 民  鬼 佬 身 份 , 即 世 投 胎 做 「 人 」 咁  , 大 家 唔 使 戥 佢 可 惜 。
盛 智 文 係  上 星 期 正 式  到 香 港 特 區 護 照 ,  護 照 未 到 手 之 前 , 佢 做  一 日 無 國 籍  孤 魂 。 點 解 心 血 來 潮 做 個 勇 敢 中 國 人 ? 盛 智 文 話 自 己  香 港 住  卅 幾 年 , 過 去 十 年 都 冇 返 過 加 拿 大 , 連 仔 女 讀 完 書 都  香 港 生 活 , 香 港 就 係 老 家 。 不 過 盛 智 文  家 人 仍 然 保 留 加 拿 大 國 籍 , 情 況 同 好 多 高 官 一 樣 。 盛 智 文 就 話 冇 諗 過 做 官 , 不 過 若 然 有 人 搵 佢 做 人 大 政 協 , 佢 都 唔 拘 咁 話 。
作者: 青衣a君    時間: 2008-11-4 15:52

有錢有料住邊都得啦
作者: CalVin    時間: 2008-11-5 22:49

歡迎光臨 青年觀塘 (http://ykt.hk/forum/) Powered by Discuz! 6.0.0